süperkritik co2 özütlemesi ile iğde çekirdeklerinden quercetin miktarının yüzey cevap metodu ile optimizasyonu

Levent Nuralın, Ayşe Tosun, Fatma Erol, Fatma Betül Akgün, Metin Gürü
919 298

Öz


Bu çalışma ile iğde çekirdeğinin süperkritik karbon dioksit çözücüsü ile özütlenmesi yöntemi kullanılarak çekirdek özütünün elde edilmesi ve UV dedektörlü HPLC cihazı ile içerdiği quercetin miktarının belirlenmesi gerçekleştirilmiştir. Deneysel sonuçlar “Design Expert 7,0 (deneme)” programı kullanılarak analiz edilmiştir. Özütleme koşullarındaki sıcaklık ve basınç artışının quercetin miktarında önemli bir artışa neden olduğu görülmüştür. Partikül boyutu ve özütleme süresi gibi bazı parametreler çalışmanın başında parametrik olarak çalışıldı ve bu parametreler quercetin miktarının en yüksek olması prensibine göre belirlendi. Çalışmalarda küçük partikül boyutunun (0,5 mm) ve 120 min özütleme süresinin uygun olduğu kaydedildi. Bu parametrelerin belirlenmesinden sonra basınç ve sıcaklık optimizasyonu için cevap yüzey yöntemi ile belirlenen deneysel şartlar kullanıldı. En yüksek quercetin miktarına ulaşmak için yapılan çalışmalar ile optimize edilen sıcaklık ve basınç değerleri 65 ᵒC ve 311 bar olarak belirlendi. Dizayn modelinin sunduğu optimum şartlardaki kontrol deneyleri sonrasında quercetin miktarı deneysel olarak 0,00944 mg quercetin/100 g numune olarak ve dizayn expert programınca tahmin edilen 0,00949 mg quercetin/100 g numune değerine oldukça yakın şekilde ve modele uygun olarak bulunmuştur. 


Anahtar kelimeler


İğde; Süperkritik karbon dioksit; Quercetin; Deneysel tasarım

Tam metin:

PDF


Referanslar


Ververidis F., Trantas E., Douglas C., Vollmer G., Kretzschmar G., Panopoulos N., Biotechnology of flavonoids and other phenylpropanoid-derived natural products, Biotechnology Journal, 2 (10), 1214–34, 2007.

Pikulski M., Brodbelt JS., Differentiation of flavonoid glycoside isomers by using metal complexation and electrospray ionization mass spectrometry, Journal of the american society for mass spectrometry, 14 (12), 1437-53, 2003.

Fresco P., Borges F., Diniz C., Marques M. P., New insights on the anticancer properties of dietary polyphenols, Medicinal Research Review, 26 (6), 747-766, 2006.

Vauzour D., Rodriguez-Mateos A., Corona G., Oruna-Concha M. J., Spencer J. P. E., Polyphenols and human health prevention of disease and mechanisms of action, Nutrients, 2 (11), 1106-1131, 2010.

Jung S. K., Seung W. L., Yun K. K., A study about policy regime for the protection of the rights of Korean traditional medicine in the world market - Focusing on Chinese legislation cases. Journal of Law and Politics research 14 (1), 103-139, 2014

Taguchi G., Chowdhury S., Wu Y., Taguchi's Quality Engineering Handbook, John Wiley & Sons, Inc., New Jersey, USA, 2005.

Stat-Ease Incorporated, Design-Expert® Software Help Menu, (ANOVA-“Analysis of Variance”) http://www.statease.com/dx10.html, 2016.

Oztas E., Galip M., Mutarhan A., Determination Of Natural Antioxidant In Blackberry Fruits (Rubus Fructicosus) By Supercritical Fluid Extraction, Journal Of The Faculty Of Engıneerıng And Archıtecture Of Gazı Unıversıty 26 (4), 801-805, 2011

Xiao R., Liu-Ye Y., Xian-Xian L., Ben L., Huan Z., Qiang W., Optimization of Process Parameters of Extraction of Amentoflavone, Quercetin and Ginkgetin from Taxus chinensis Using Supercritical CO2 Plus Co-Solvent, Molecules, 19 (11), 17682-17696, 2014

Yalcin G., Sogut O., Influence of extraction solvent on antioxidant capacity value of oleaster measured by ORAC method, Natural Product Research, 28 (18), 1513-1517, 2014

Mutlu S. F., Determination of the optimum conditions with statistical Method for the production of furfural from hazelnut shells with using two step reactions and liquid extraction method, Journal Of The Faculty Of Engineering And Architecture Of Gazı Unıversıty 25 (1), 21-26, 2010.

Ekinci M. S., Gürü M., Extraction of oil and B-sitosterol from peach (Prunus persica) seeds using supercritical carbon dioxide” J. of Supercritical Fluids 92, 319–323, 2014.

Omoba O. S., Obafaye R. O., Salawu S. O., Boligon A. A., Athayde M. L., HPLC-DAD Phenolic Characterization and Antioxidant Activities of Ripe and Unripe Sweet Orange Peels, Antıoxıdants, 4 (3), 498-512, 2015.

Celik H.T., Guru M., Extraction of oil and silybin compounds from milk thistle seeds using supercritical carbon dioxide, Supercritical Fluids, 100 (3255), 105-109, 2015.

Benelli P., Riehl C., Smania A., Smania E., Ferreira S., Bioactive extracts of orange (Citrus sinensis L. Osbeck) pomace obtained by SFE and low pressure techniques Mathematical modeling and extract composition, J. Of Supercritical Fluids, 55, 132–141, 2010.




Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.